Skip to content Skip to footer

Welke wijn bij de BBQ?

[trx_title type=”2″ align=”center” bottom=”40″]Welke wijn bij de BBQ?[/trx_title]
[trx_columns margins=””][trx_column_item align=”center” bg_image=”3647″ bg_tile=””]
[/trx_column_item][trx_column_item]

Welke wijn past bij wat?

Wat is die foodpairing?

Gebruiken we aanvullende smaken of kies je best voor tegengestelde smaken?

Velen hoorden al de vuistregels:

Witte wijn bij vis en gevogelte.
Rode wijn bij vlees en wild.

Maar welke wijn past bij welk gerecht op de Barbeque. Je kan hier heel persoonlijke keuzes maken. Zoals je hierboven al ziet zijn er veel aanpakken en theorieën.

Belangrijk is dat je een wijn kiest met een verhaal. Iedereen kent de Prosecco uit de supermarkten. Dus zorg dat je bij elke wijn wat achtergrondkennis hebt. Lees dus zeker de informatiefiche bij elk van onze wijnen zodat je ook weet wat je schenkt.

Een algemene richtlijn is er niet, dus volg je eigen smaak.

Wij proberen hierbij toch enkele tips te geven.

[/trx_column_item][/trx_columns]
[trx_title type=”3″]Aperitief[/trx_title]

Bij het aperitief wil je iets fris en zuur. Een beetje bitter mag ook. Zo breng je de speekselvorming op gang, belemmer je de eetlust en de smaakpapillen niet en zal iedereen nog meer van je kookkunsten genieten.

Het is geen verassing dat een sprankelende Prosecco of Cava het goed doet. Mousserende wijnen zijn dus zeker goed. Ga niet voor zoete wijnen of kruidige rode wijnen gezien deze veel smaak hebben en je gasten zo vaak al een verzadigd gevoel hebben.

Wil je het helemaal zomers? Werk dan met een lich mousserende rosé wijn of een frisse fruitige rosé wijn.

[trx_title type=”3″]Voorgerecht[/trx_title]

Heb je enkele hapjes voorzien als voorgerecht? Of een slaatje bij de barbecue om iedereen al wat te knabbelen te geven terwijl je barbecue aan het opwarmen is? Dan kan je hierbij steeds een passende witte wijn geven.

Hier kan je opnieuw gaan voor een frissere wijn, maar ook iets mineraalrijk kan zeker. Vermijd volle witte wijnen zodat je gasten de frisse kruidige dressing goed smaken.

Denk hierbij aan een fris gemaakte Chardonnay – Verdecchio of een Riesling.
Kies je voor een voorgerecht met fruit of bessen? Dan kan je ook een frisse Pinot Noir nemen maar ook een bruisende rode of rosé wijn. Durf hier ook je rode wijn te koelen om een frisse toets te krijgen.

[trx_title type=”3″]Barbecue[/trx_title]

Bij een gegrilde maaltijd op de Barbecue kan je gaan voor heel aardse en kruidige wijnen die samengaan bij enkele Champignons op de Barbecue.

Of een romige Merlot kan natuurlijk ook.

Wil je meer kruidigheid brengen aan je maaltijd dan kan je ook kiezen voor een Syrah, Tempranillo of Grenache druif. Stevige wijnen passen bij stevige gerechten. Dus veel hangt af van hoe kruidig of boterig je de gerechten maakt.

[trx_title type=”3″]Dessert[/trx_title]

Heb je een kaasplank voorzien als desser? Dan moet je vaak voor witte kazen kiezen. Roodschimmelkazen kunnen bij rode wijnen. Maar vermijd dan wel kruidige rode wijnen.

Leuk is ook een zoete wijn als afsluiter. Bij een dessert gebak of op zichzelf als dessert.

Probeer ook eens een Porto met een blauwe schimmelkaas.